piatok 9. septembra 2016

Permakultúrne prvky - časť 3

Ahojte, dnes by som rád pokračoval v ďalším článkom o permakultúrnych prvkoch. Tentokrát to bude o lese, jedlom lese a palivovom lese.

Už pri slove les nás napadne, že na to potrebujeme väčšiu plochu a je to zväčša aj pravda. Les a palivový les si určite vyžadujú väčšiu plochu, aby sa docielilo to, čo je ich zmyslom. Ale jedlý les môže byť aj na menších plochách, keďže jeho podstatou je niečo mierne iné.

Les ako väčšina z nás pozná je zväčša divočina - viac alebo menej udržiavaná, ktorá sa u nás sem-tam vyskytuje. Často je to v podobe rôznych hájov pri obciach alebo na nedostupnejších miestach ako sú naše väčšie kopce alebo pohoria. Našťastie na Slovensku ich máme pomerne dosť, aj keď mať vlastný les je určite lepšie :). Žiaľ u nás je les dosť regulovaný a obmedzený viacerými zákonmi, príp. nariadeniami. Nechcem tu zachádzať do detailov, keďže ich ani ja neovládam, ale táto problematika je zaujímavá a ak by niekto mal záujem vybudovať si vlastný les, odporúčam si pohľadať o tom viac informácií. Ale určite to stojí za tú námahu. Ale väčšina z nás sa stretne s bežným lesom asi len ako patriacemu niekomu inému. Určite je fajn mať pozemok niekde pri lese, keďže je to ukážka prirodzeného fungovania prírody.

les


Palivový les - ako už názov napovedá, ide o les, ktorý je budovaný účelovo a to ako zdroj paliva. Využívajú sa často rýchlorastúce dreviny a využíva sa kopicovanie (spílenie v dolnej časti stromu s tým, že z daného miesta strom opäť vyraší a vyrastie - čiže na rovnakých koreňoch a rovnakom mieste sa dlhoročne vyťaží drevo. Samozrejme množstvo dreva, kopicovanie, častosť spílenia závisí od druhu stromov).

Jedlý les - na rozdiel od predchádzajúcich lesov môže byť jedlý les pestovaný aj na menšej ploche a podstata tohto lesa je, že prináša veľké množstvo jedlých plodov alebo aj rastlín. Využíva sa pri tom najmä pestovanie vo viacerých úrovniach - od nízkych rastlín až po vysoké stromy. Tento prvok je obľúbený práve kvôli pestrosti pestovaných rastlín/stromov.



V prípade záujmu o hlbšie informácie ma môžte samozrejme kontaktovať a poskytnem aj presnejšie informácie, príp. vám odporúčim ďalší postup štúdia :).

Príjemný deň prajem.
Ing. Peter Mošať




Som mladým podnikateľom v rôznych oblastiach (obchod, služby, dizajn) a tiež autorom tohto blogu. Prezentujem tu vlastné názory a postrehy na rôzne témy bežného života. Niektorým to môže pomôcť urobiť si vlastný názor na danú tému. V prípade záujmu ma neváhajte kontaktovať.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára